• nowe-1.jpg
  • nowe-3.jpg
  • nowe-5.jpg
  • nowe-10.jpg
  • nowe-14.jpg
  • nowe-22.jpg
  • nowe-23.jpg
  • nowe-25.jpg
  • nowe-27.jpg
  • nowe-28.jpg
  • nowe-31.jpg
  • nowe-37.jpg
  • nowe-38.jpg
  • nowe-41.jpg
  • nowe-43.jpg
  • nowe-45.jpg
  • nowe-48.jpg
  • super-foto-5.jpg
  • super-foto-6.jpg
  • super-foto-7.jpg

IMG_2683Na północy, powyżej 3500 m, zaczynają się regiony Himalajów Wysokich, gdzie leżą Lingszi, Ląja i Lunana. Na tych terenach na szeroką skalę hoduje się jaki. Do tych trzech regionów można dodać wysokie doliny Merak i Sakteng na wschodzie kraju i Gangtej (Phobdżika) w Górach Czarnych. Wysokość nie sprzyja uprawie, rośnie tutaj jedynie jęczmień i rzepa. Pojawiają się też ziemniaki, które stanowią smaczny dodatek do diety składającej się głównie z mleka, masła, sera i mięsa z jaka. Mieszkańcy zwani Bdżop lub Brogpa (w zależności od lokalnej wymowy), czyli ?pasterze", to pół-nomadzi trudniący się hodowlą jaków. Rozwinięty w niewielkim stopniu nielegalny handel z Tybetem, tuż za przełęczami, przynosi całkiem niezły zysk i pozwala zdobyć różne produkty spożywcze. Ludzie ci żyją przez większą część roku w czarnych namiotach wykonanych z sierści jaków, ale posiadają także domy z kamienia, które służą im za schronienie w zimniejszych miesiącach, tam też przechowują cały swój dobytek.